Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności w Szkole Podstawowej nr 2 w Ziębicach 


Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) –ustanowiony został przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa) w 1979 roku. Ma on na celu pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 aktywnie włączyli się do tego projektu. 


W tym roku hasłem dnia było:
Zdrowo jemy, aktywniej żyjemy”.

Akcję poprzedziły pogadanki poruszające temat niedożywienia wśród ludzi. Zwracano uwagę na to, że w samej Polsce 2 milionów Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, podczas gdy inni marnują żywność – wyrzucając ją do kosza na śmieci. Nauczyciele apelowali do uczniów: „Nie wyrzucaj jedzenia, podziel się z kolegą”. 

Następnie w klasach odbyły się warsztaty zdrowego odżywiania. Była to okazja do uczenia się wyboru produktów poprzez zdobycie umiejętności czytania etykiet oraz samodzielnego przygotowania zdrowego posiłku. Dzieci z oddziału przedszkolnego oraz klasy pierwsze wykonały pyszne soki owocowo-warzywne, klasy drugie sałatki owocowe, a klasy trzecie smaczne kanapki. 

Po przygotowaniu posiłków na korytarzach szkolnych zostały nakryte stoły i cała społeczność szkolna degustowała zdrowe jedzenie.