Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności w Szkole Podstawowej nr 2 w Ziębicach
Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) –ustanowiony został przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa) w 1979 roku. Ma on na celu pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 aktywnie włączyli się do tego projektu.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 aktywnie włączyli się do tego projektu.
W tym roku hasłem dnia było:
„Zdrowo jemy, aktywniej żyjemy”.
Akcję poprzedziły pogadanki poruszające temat niedożywienia wśród ludzi. Zwracano uwagę na to, że w samej Polsce 2 milionów Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, podczas gdy inni marnują żywność – wyrzucając ją do kosza na śmieci. Nauczyciele apelowali do uczniów: „Nie wyrzucaj jedzenia, podziel się z kolegą”.
„Zdrowo jemy, aktywniej żyjemy”.
Akcję poprzedziły pogadanki poruszające temat niedożywienia wśród ludzi. Zwracano uwagę na to, że w samej Polsce 2 milionów Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, podczas gdy inni marnują żywność – wyrzucając ją do kosza na śmieci. Nauczyciele apelowali do uczniów: „Nie wyrzucaj jedzenia, podziel się z kolegą”.
Następnie w klasach odbyły się warsztaty zdrowego odżywiania. Była to okazja do uczenia się wyboru produktów poprzez zdobycie umiejętności czytania etykiet oraz samodzielnego przygotowania zdrowego posiłku. Dzieci z oddziału przedszkolnego oraz klasy pierwsze wykonały pyszne soki owocowo-warzywne, klasy drugie sałatki owocowe, a klasy trzecie smaczne kanapki.
Po przygotowaniu posiłków na korytarzach szkolnych zostały nakryte stoły i cała społeczność szkolna degustowała zdrowe jedzenie.