Warsztaty w Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego
„Pieczenie podpłomyków"
Nasza klasa od 2 lat bierze aktywny udział w lekcjach muzealnych prowadzone przez Pana Jarosława Żurawskiego. 3 grudnia w godzinach lekcyjnych wybraliśmy się do Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego w Ziębicach na warsztaty muzealne pt. „Pieczenie podpłomyków”.
Podpłomyk to jedna z najbardziej rozpowszechnionych form chleba znana już tysiące lat temu. Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były już przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są z miodem, konfiturami, mlekiem lub zsiadłym mlekiem.
Od samego początku zajęć ostro wzięliśmy się do pracy, bo byliśmy bardzo głodni. Najpierw chłopcy wyrabiali ciasto (mają dużo siły), następnie każdy dostał swoja kulę ciasta i wycinał przeróżne wzory. Następnie układaliśmy swoje „chlebki” na elektrycznych piecach i czekaliśmy cierpliwie aż będą gotowe. Radośni i zadowoleni wróciliśmy na zajęcia do szkoły.
Podpłomyk to jedna z najbardziej rozpowszechnionych form chleba znana już tysiące lat temu. Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były już przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są z miodem, konfiturami, mlekiem lub zsiadłym mlekiem.
Od samego początku zajęć ostro wzięliśmy się do pracy, bo byliśmy bardzo głodni. Najpierw chłopcy wyrabiali ciasto (mają dużo siły), następnie każdy dostał swoja kulę ciasta i wycinał przeróżne wzory. Następnie układaliśmy swoje „chlebki” na elektrycznych piecach i czekaliśmy cierpliwie aż będą gotowe. Radośni i zadowoleni wróciliśmy na zajęcia do szkoły.