Tydzień Chleba w SP 2 Ziębice

W dniach 16 X- 23 X 2014 r. w naszej szkole trwa Tydzień Chleba

W całej szkole zapachniało świeżym, swojskim pieczywem.  Obejrzeliśmy film nagrany przez uczniów naszej szkoły w piekarni PTYŚ p. Bronisławy Dąbek z Ziębic. Wysłuchaliśmy również legendy Ewy Szelburg-Zarembiny pt.: ,,Jak bochen chleba w kamień się zamienił”.




Podsumowując tegoroczną akcję „Tygodnia Chleba pieczonego na zakwasie 2014"w SP 2 w Ziębicach należy stwierdzić, że  co roku uczestniczą w niej wszyscy uczniowie oraz chętni do współpracy rodzice. Święto Chleba stało się więc ważnym elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych w naszym środowisku lokalnym. Cieszymy się, że Święto Chleba obchodzone w naszej szkole od 5 lat  wpisało się już w kalendarz szkolnych wydarzeń, jako jedno z wielu uroczystości integrujących całą społeczność szkolną.

Pomysłodawcą i koordynatorem ogólnopolskiej kampanii Chleba pieczonego na zakwasie w szkołach jest Walentyna Rakiel-Czarnecka, wiceprezes  Fundacji Dobre Życie. Celem tej  kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie wiadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.

Organizatorzy Święta Chleba w SP 2 w Ziębicach składają serdeczne podziękowania  członkom Stowarzyszenia LGD "Qwsi" w Ziębicach za podarowanie map Ziemi Ząbkowickiej na zajęcia terenowe. Gorące podziękowania należą się również p.Elżbiecie Hyli, p.Marii Zając, p.Bronisławie Dąbek oraz pracownikom Piekarni  PTYŚ i pracownikom Piekarni MUSZYŃSKI za pomoc i upieczenie  różnego rodzaju pieczywa, które wszystkim smakowało wybornie, a  co najważniejsze było zdrowe, bo pieczone na zakwasie chlebowym.

Dlaczego chleb pieczony na zakwasie jest najzdrowszy:

  • Zakwas otrzymuje się z żytniej lub pszennej mąki (najlepiej razowej) i wody. Mąkę zalewa się ciepłą, przegotowaną wodą, przykrywa ściereczką i czeka, aż dojdzie do procesu fermentacji. Kwas mlekowy, który znajduje się w zakwasie, wzmacnia odporność i reguluje pracę układu trawiennego.
  • Chleb dostarcza organizmowi: węglowodanów złożonych (źródło energii), białko roślinne oraz błonnik (jeśli chleb został upieczony z mąki nieoczyszczonej), wiele witamin z grupy B i E, składniki mineralne - żelazo, magnez, miedź, cynk, fosfor.
  • Błonnik zawarty w chlebie, usuwa z przewodu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii oraz normalizuje florę bakteryjną. W chlebie ciemnym jest dwukrotnie więcej błonnika, czy witamin niż w chlebie jasnym.
  • Chleb (zwłaszcza wypiekany na zakwasie) chroni przed nowotworami. W czasie fermentacji na zakwasie bakterie kwasu mlekowego eliminują z pieczywa związki rakotwórcze, dzięki temu odciążają układ odpornościowy.
  • Chleb ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom, zakwasza jelita, hamuje rozwój bakterii rakowych, a sprzyjając rozwojowi "dobrych" bakterii. One zaś zwiększają odporność organizmu.










Sami upiekliśmy chleb - był PYSZNY ;-)