Tydzień Chleba w SP 2 Ziębice
W dniach 16 X- 23 X 2014 r. w naszej szkole trwa Tydzień Chleba
Podsumowując tegoroczną akcję „Tygodnia Chleba pieczonego na
zakwasie 2014"w SP 2 w Ziębicach należy stwierdzić, że co roku uczestniczą w niej wszyscy uczniowie
oraz chętni do współpracy rodzice. Święto Chleba stało się więc ważnym
elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych w naszym środowisku
lokalnym. Cieszymy się, że Święto Chleba obchodzone w naszej szkole od 5
lat wpisało się już w kalendarz
szkolnych wydarzeń, jako jedno z wielu uroczystości integrujących całą
społeczność szkolną.
Pomysłodawcą i
koordynatorem ogólnopolskiej kampanii Chleba pieczonego na zakwasie w szkołach
jest Walentyna Rakiel-Czarnecka, wiceprezes
Fundacji Dobre Życie. Celem tej
kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie
wiadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie,
wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Organizatorzy Święta
Chleba w SP 2 w Ziębicach składają serdeczne podziękowania członkom Stowarzyszenia LGD "Qwsi"
w Ziębicach za podarowanie map Ziemi Ząbkowickiej na zajęcia terenowe. Gorące
podziękowania należą się również p.Elżbiecie Hyli, p.Marii Zając, p.Bronisławie
Dąbek oraz pracownikom Piekarni PTYŚ i
pracownikom Piekarni MUSZYŃSKI za pomoc i upieczenie różnego rodzaju pieczywa, które wszystkim smakowało
wybornie, a co najważniejsze było
zdrowe, bo pieczone na zakwasie chlebowym.
Dlaczego chleb pieczony na zakwasie jest najzdrowszy:
- Zakwas otrzymuje się z żytniej lub pszennej mąki (najlepiej razowej) i wody. Mąkę zalewa się ciepłą, przegotowaną wodą, przykrywa ściereczką i czeka, aż dojdzie do procesu fermentacji. Kwas mlekowy, który znajduje się w zakwasie, wzmacnia odporność i reguluje pracę układu trawiennego.
- Chleb dostarcza organizmowi: węglowodanów złożonych (źródło energii), białko roślinne oraz błonnik (jeśli chleb został upieczony z mąki nieoczyszczonej), wiele witamin z grupy B i E, składniki mineralne - żelazo, magnez, miedź, cynk, fosfor.
- Błonnik zawarty w chlebie, usuwa z przewodu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii oraz normalizuje florę bakteryjną. W chlebie ciemnym jest dwukrotnie więcej błonnika, czy witamin niż w chlebie jasnym.
- Chleb (zwłaszcza wypiekany na zakwasie) chroni przed nowotworami. W czasie fermentacji na zakwasie bakterie kwasu mlekowego eliminują z pieczywa związki rakotwórcze, dzięki temu odciążają układ odpornościowy.
- Chleb ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom, zakwasza jelita, hamuje rozwój bakterii rakowych, a sprzyjając rozwojowi "dobrych" bakterii. One zaś zwiększają odporność organizmu.
Sami upiekliśmy chleb - był PYSZNY ;-)

